We lopen langs bij Fred terwijl hij met een groepje cliënten van dagcentrum De Vlotter aan het werk is in Atelier Verellen, waar ze kurken sorteren zodat die kunnen worden gerecycleerd in isolatiemateriaal. Met vriendelijke standvastigheid is hij net één van de gasten aan het overtuigen om toch nog eens recht te staan en een tonnetje ongesorteerde kurk te halen. Het lukt, en met een grapje erachteraan is de sfeer snel weer opgewekt.
Na 18 jaar gewerkt te hebben met kinderen met een ernstige meervoudige handicap was Fred stilaan aan iets nieuws toe, toen een vacature voor een opvoeder-begeleider bij Spectrum op zijn radar kwam. Nog steeds in de zorg, maar een andere doelgroep. ‘Mensen met wie er veel meer interactie mogelijk is, inderdaad, en die dus ook eens geen zin hebben en tegenwringen’, lacht hij.
Zelfstandigheid
‘Ik werk nu een klein jaar bij Spectrum, en ben nog steeds blij met mijn keuze. In het begin werkte ik deeltijds in een woning van De Regenboog, en deeltijds bij De Vlotter. Na een tijdje werd me gevraagd om voltijds bij De Vlotter te werken. Dat heeft als voordeel dat het enkel om dagdiensten gaat, op weekdagen, wat met drie jonge kinderen thuis toch wel praktisch is.’
‘Het is plezant werken bij Spectrum’, ervaart hij. ‘Met de cliënten en bewoners is veel meer contact mogelijk dan ik in mijn vorige job gewend was. Je geniet ook van een zekere zelfstandigheid in je werk, terwijl je tegelijk bij je collega’s terechtkan als je vragen hebt of eens een klankbord kan gebruiken.’
Heel afwisselend ook. Behalve in de lokalen van De Vlotter is Fred wekelijks wel eens te vinden in Atelier Verellen en in de Schamhoeve waar de cliënten op de boerderij, in het houtatelier of het notenatelier werken, maar ook bijvoorbeeld in het zangatelier of op een fietstochtje. ‘Elke dag wisselt ook met welke cliënten ik samenwerk, en welke vrijwilligers met ons komen meedoen.’
Kwaliteit
De activiteiten in de productieve ateliers worden opgeknipt in deelhandelingen en verlopen op het tempo van de cliënten. ‘Volledig nieuw voor mij, is dat ik meewerk aan producten die verkocht zullen worden. Dus we passen het tempo aan, maar we leggen de lat niet lager voor de kwaliteit. Voor onze gasten is het een belangrijke bevestiging dat ze iets ‘echts’, iets zinvols doen.’
Zijn er dan echt geen nadelen aan deze job? Na enig nadenken, vindt Fred een klein minpuntje: ‘De administratieve klusjes moeten wel eens na de werkuren gebeuren. Er zijn wel momenten dat ik dat eventueel zou kunnen doen tijdens de uren, maar dan ben ik meestal toch liever met de gasten zelf bezig. Al bij al vind ik het niet zo erg.’