35 jaar samenwerking met ASF Vredesdienst

  • Nieuwsbericht
  • 03 April 2018
Monnikenheide is één van de oudste Belgische partners van ASF. Sinds 1983 verwelkomen we elk jaar een nieuwe vrijwilliger die voor een heel jaar onze werking komt ondersteunen.

35 jaar samenwerking met ASF Vredesdienst

ASF België organiseert vrijwilligerswerk voor Duitse jongeren, die voor een periode van 12 maanden in België komen wonen en werken. De vrijwilligers zijn actief in diverse projecten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De organisatie stelt jaarlijks gemiddeld zo’n 14 Duitse vrijwilligers te werk in België.

Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF) werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog in 1958. De oprichters erkenden de schuld van Duitsland voor de holocaust en andere misdaden tegen de mensheid, gepleegd tijdens het naziregime. ASF België organiseert vrijwilligersdiensten in sociale projecten, niet-gouvernementele organisaties, musea en gedenkplaatsen verspreid over heel België en wil hiermee de verzoeningsgedachte blijven voeden.

Monnikenheide is één van de oudste Belgische partners van ASF. Sinds 1983 (!) verwelkomen we elk jaar een nieuwe vrijwilliger die voor een heel jaar onze werking komt ondersteunen.

De eerste periode wisselden de vrijwilligers nog jaarlijks van uitvalsbasis, zoals dagbesteding, woningondersteuning,…  Zo legde één van de ASF vrijwilligers mee de basis van de huidige bakkerij. Ondertussen hebben de vrijwilligers van ASF al meer dan 15 jaar hun vaste stek gevonden in het dagcentrum.

Het team van het dagcentrum is zeer vertrouwd met het ontvangen en begeleiden van deze vrijwilligers. De jongeren, die meestal voor de eerste keer voor een langere periode in het buitenland verblijven, worden er warm onthaald en voelen zich al gauw snel thuis in Monnikenheide. Ook de gasten van de Lora kijken jaarlijks uit naar wie de nieuwe Duitse vrijwilliger zal worden in september!

Terwijl de jongeren in het begin van hun vrijwilligerswerk de Nederlandse taal nog moeten leren en dus nog regelmatig vanop de zijnlijn toekijken, nemen ze al verrassend snel deel aan het dagelijkse leven in het dagcentrum om tegen het einde van het jaar volwaardig mee te draaien.

De jongeren combineren het werken in Zoersel met het wonen in Antwerpen. Naast de ervaringen die ze opdoen in Monnikenheide, leren de meesten tijdens dit jaar ook voor het eerst op eigen benen te staan en maken ze een grote sprong in hun groei naar volwassenheid.

Tijdens het jaar nemen de jongeren ook steeds deel aan vier workshops, georganiseerd door ASF.  Centrale thema’s tijdens deze workshops zijn geschiedenis, herinnering en actuele vormen van antisemitisme, racisme en discriminatie.

De ervaring leert dat bijna alle vrijwilligers na dit jaar enorm tevreden terugkijken op de ervaringen, de groei en de vele aangename contacten die ze rijker zijn. En voor ons blijft dit vrijwilligerswerk natuurlijk ook een bijzondere toegevoegde waarde. Herzlichen Dank!

Momenteel werkt Lea Thiede als ASF vrijwilligster in het dagcentrum van Monnikenheide. We stelden haar een paar vragen…

Hoe ben je als ASF-vrijwilliger bij Monnikenheide terecht gekomen?
Lea: Ik had oorspronkelijk andere projecten op het oog, maar het is niet mogelijk om bij ASF te solliciteren voor een bepaald project, je kan enkel kiezen in welke sector je je wil engageren. Monnikenheide was dus niet echt mijn eerste keuze, maar werd me toebedeeld door ASF.

En als je nu zou mogen kiezen?
Lea: Dan kies ik misschien wel voor Monnikenheide. Ik ben hier zeer tevreden. Het is een goede plek om van te leren.

Hoe was je eerste dag op Monnikenheide?
Lea: De eerste dag kwam een begeleider met vier gasten van het dagcentrum naar Antwerpen om mij op te halen. Ik voelde mij hierdoor zeer welkom.

De eerste dagen waren heel moeilijk omdat ik heel veel informatie moest verwerken en ik de taal niet machtig was. Ik kon niet veel doen, enkel observeren.

Nu ben ik al veel zelfstandiger, dat geeft me een goed gevoel. Ik kan meer deelnemen aan de activiteiten en meer ondersteuning bieden. Ik ga ook veel ontspannener met de gasten om en kan met hen ook  al grapjes maken met woorden.

Had je hiervoor al ervaring met mensen met een beperking?
Lea: Niet echt, ik heb pas mijn humaniora gedaan. Ik heb wel een week een soort van kijkstage gedaan in een klasje met kindjes met het syndroom van Down.

Wat vind je het leukst aan Monnikenheide?
Lea: Dat ik met veel verschillende gasten in contact kom en op verschillende manieren de relatie kan uitdiepen. Van activiteiten met de gasten vind ik het zwemmen en dansen het leukst.

En zijn er dingen die je minder leuk vindt?
Lea: (Denkt lang na…) Ik vind het soms moeilijk om grenzen te trekken, om uitdrukking te geven aan wat ik wel en niet kan als vrijwilliger.

Waar verblijf je?
Lea: Ik woon in een huis in het centrum van Antwerpen, samen met vier andere vrijwilligers van ASF.

Heb je al veel andere mensen leren kennen?
Lea: Het was aanvankelijk mijn doel om zo veel mogelijk mensen te leren kennen. Maar ik heb heel weinig tijd over naast het vrijwilligerswerk. Ik ga wel elke week dansen en naar een kunstenaarscollectief waar ik aan modeltekenen doe.  Maar de contacten blijven vrij oppervlakkig omdat ik weet dat ik eind augustus terug naar Duitsland ga.

Verschilt België veel van Duitsland?
Lea: Niet erg veel. Het studentenleven is wel anders: in België gaan de studenten elk weekend naar huis. In Duitsland gaan ze echt op zichzelf wonen en blijven ze ook in het weekend op kot.

Ik vind het heel knap dat in België niet iedereen de zelfde taal hoeft te spreken om samen te leven en het land te regeren.

Ga je soms naar huis?
Lea: Ik ben in de kerstvakantie naar huis gegaan, maar in de grote vakantie wil ik liever een ander land bezoeken, nu ik de kans heb.

Wat bedoel je?
Lea: Mijn jaar vrijwilligerswerk stopt pas eind augustus. Hierdoor kan ik in de zomermaanden op bezoek gaan bij andere ASF-vrijwilligers.

ASF is een goede, hechte gemeenschap die mee gedragen wordt door oud-vrijwilligers. Ik hoop nadien ook zo betrokken te blijven. Helaas kennen te weinig mensen deze vereniging, dat zou moeten veranderen.

Meer info over ASF vind je op www.vredesdienst.be.

Nieuws

Nieuwsbericht
Gebouwen Spectrum tijdelijk geëvacueerd
Nieuwsbericht
Essen: gemeenteraad buigt zich over omgevingsvergunning
Nieuwsbericht
Zoersel Fashion Week… of was het verbeelding?
Nieuwsbericht
Samen voor Kwaliteitsvolle Zorg