Monnikenheide in Afrika
- Nieuwsbericht
- 13 June 2019
De gemeente Zoersel heeft sinds 2011 een stedenband met Bohicon, een stad in het Afrikaanse Benin. In 2014 stapte Monnikenheide mee in het project om zich over de gehandicaptenzorg in Bohicon te buigen en in 2017 kwam ook Psychiatrisch Centrum Bethanië het project versterken. Samen willen beide partners de kwaliteit van leven voor de patiënten in Saint Camille, een centrum voor jongeren en volwassenen met psychische problemen en/of een verstandelijke beperking, helpen verbeteren. Volgende kernactiviteiten komen daarbij aan bod: zorgen voor zinvolle invulling van de dag met oog op re-integratie, huisbezoeken en begeleiding van de familiale context en sensibiliseren in districten en scholen.
Florian Christiaensen, opvoeder in Monnikenheide, en An Geyzen, psychiatrisch verpleegkundige in pc Bethanië, trokken begin mei 2019 samen met een delegatie vanuit Zoersel naar Bohicon.
Florian is zeer onder de indruk van dit Afrikaanse avontuur: “Bij aankomst in de voorziening had ik twijfels. Het merendeel van de patiënten slaapt op matjes, het gebouw oogt eerder vervallen, het sanitair is in slechte staat, … Maar ik moest al gauw mijn mening bijstellen. In vergelijking met Monnikenheide is het inderdaad schrijnend en primitief, maar voor de patiënten daar een godsgeschenk. Dit is de enige plek waar ze worden opgevangen. Zonder Saint Camille zouden ze verstoten of geketend worden.”
An vertelt: “We mochten de verpleegkundigen van Saint Camille begeleiden tijdens hun job. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe ze de verantwoordelijkheden van verpleegkundige, psychiater en psycholoog combineren en op één voormiddag tussen 20 en 55 patiënten verder helpen.
Ik kreeg ook de kans om met de onderdirecteur van Saint Camille te spreken over de medicatiebedeling in het verblijfsgedeelte, wat zeker een pijnpunt is. De medicatie wordt namelijk uit het hoofd klaargezet voor 175 patiënten!
Ook de toiletten en de douches van het centrum zijn in zeer slechte staat. We hebben overlegd met mensen van ALDIPE (Association de Lutte pour un Développement Intégré et pour la Protection de l'Environnement). Zij kunnen helpen met de installatie van milieuvriendelijke, hygiënische toiletten. We hopen van hen spoedig een kostenraming te krijgen om te zien of we hierin iets kunnen betekenen.”
Florian vult aan: “Ook op het vlak van dagbesteding kan er nog heel wat verbeteren. Omdat in Saint Camille een aantal patiënten wonen die goed overweg kunnen met naald en draad, besloten we een naaiatelier toe te voegen aan het dagbestedingsprogramma. Samen met enkele patiënten trokken An en ik naar de markt waar we twee naaimachines en stoffen aankochten. In het naaiatelier maken ze nu kledij voor de bewoners, producten in traditionele stoffen om bij ons te verkopen, schooluniformen op bestelling, enz.
‘Il faut travailler, même si on est malade’ is een stelling die ik me bijblijft. Het is niet omdat iemand een beperking heeft, dat hij niet moet werken. Maar ontspanning is ook nodig. Met het resterende budget besloten we een ‘sjottertafel’ aan te kopen, een activiteit waar de meeste patiënten verzot op zijn.”
An besluit: “Het was een boeiende ervaring, maar het harde werk moet nog beginnen. Nu zullen we samen kijken hoe we vanop afstand de werking van Saint Camille blijvend kunnen ondersteunen, op structureel en financieel vlak en door advies te geven over het implementeren van therapieën.”