Essen: gemeenteraad buigt zich over omgevingsvergunning

  • Nieuwsbericht
  • 25 September 2024
We geven jullie graag een update over de plannen voor de site van het voormalige Gildenhuis in Essen. De timing is inmiddels wat verschoven maar we hopen komend voorjaar het startschot te kunnen geven voor de bouw van woongelegenheid en een dagcentrum.

Essen: gemeenteraad buigt zich over omgevingsvergunning

De aanvraag voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning (combinatie van bouw- en milieuvergunning), die we op 13 juni 2024 al indienden bij het gemeentebestuur, is recent ontvankelijk en volledig verklaard. Doordat er een publiek toegankelijk pad in de plannen zit, maakte de gemeente ons erop attent dat de gemeenteraad zich over de omgevingsvergunning moet uitspreken. We zullen daardoor pas tegen maart 2025 een definitief antwoord kennen, hopen we.

In het kader hiervan is zopas ook het openbaar onderzoek gestart. De naaste buren kregen hierover een brief, andere belangstellenden kunnen hiervan kennis nemen via het aanplakbiljet bij de site.

Intussen dienden we begin juli bij het VIPA (Vlaamse overheid) ook de aanvraag in voor de noodzakelijke subsidiëring. Ook daarover hopen we ten laatste rond maart definitief uitsluitsel te krijgen.

Overheidsopdracht aannemer

Opdat we dan in het voorjaar zo snel mogelijk met de werken kunnen starten, zetten we in de loop van oktober al het proces op de sporen om een aannemer te kiezen. Hiervoor moeten we een officiële overheidsopdracht uitschrijven. Na de publicatie van onze vraag kunnen kandidaat-aannemers zich melden. Voor de kerstperiode kiezen we drie tot vijf aannemers die de plannen in detail kunnen bestuderen en hun offerte kunnen indienen. In de eerste maanden van 2025 voeren we dan de onderhandelingen om tot de keuze van de aannemer te komen. 

We richten ons dus op maart 2025 om rond te zijn met de goedkeuring van de gemeente Essen, de subsidiëring door Vlaanderen en de aanstelling van een aannemer. Vanaf april kunnen de werken dan écht van start.

 

Draagt u dit project een warm hart toe en wil u dit steunen, dan kan dat met een bijdrage op onze projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting. U kan storten op het rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 - BIC BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting. Let op het vermelden van de correcte gestructureerde mededeling! Als u wil bijdragen aan de bouw van wooneenheden en een dagcentrum in Essen, gebruikt u de mededeling 623/3847/20095. Deze giften komen integraal het project op de Gildenhuissite ten goede. Giften vanaf 40 euro geven recht op een fiscaal attest.

Nieuws

Nieuwsbericht
Essen: gemeenteraad buigt zich over omgevingsvergunning
Nieuwsbericht
Zoersel Fashion Week… of was het verbeelding?
Nieuwsbericht
Samen voor Kwaliteitsvolle Zorg
Nieuwsbericht
Inspirerende stage voor Elvyre en Cosme uit Benin