Samen voor Kwaliteitsvolle Zorg

  • Nieuwsbericht
  • 30 July 2024
Bij Monnikenheide-Spectrum streven we naar uitstekende, warme en professionele zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en hun gezinnen. Samen met collega's uit de Emmaüsgroep stapten we in een proefproject over Kwaliteit van Zorg. Na goede proefresultaten gaan we voort aan de slag met ons kwaliteitsproject, dat de kernwaarden van zorg naar boven haalt en via reflectie op zoek gaat hoe we kunnen blijven groeien

Samen voor Kwaliteitsvolle Zorg

Kwaliteitsvolle zorg betekent dat we de juiste dingen doen en deze op de juiste manier uitvoeren. Dit project helpt ons zichtbaar te maken hoe we dat doen, door thema's zoals verbondenheid te onderzoeken en te versterken.

Verbondenheid als eerste onder de loep

Verbondenheid is essentieel voor ons welzijn en dat van onze cliënten. Het versterkt het gevoel van geluk en samenwerking. In Monnikenheide zijn we aan de slag met dit thema.

Hoe we dit doen
  • Werkgroep Kwaliteit van Zorg: Een gemotiveerd team van zorgmedewerkers bespreekt en onderzoekt de belangrijkste thema's voor kwaliteitszorg.
  • Data verzamelen: Via vragenlijsten aan familie, personeel en cliënten verzamelen we inzichten om onze zorg te verbeteren. We verdiepen ons ook in wetenschappelijke inzichten en wettelijke verplichtingen.
  • Reflectieve tafel: In dialoog met de betrokken groepen bespreken we resultaten en werken we aan oplossingen en verbeteringen. Aan deze tafel schuift iedereen aan die elke dag meebouwt aan Monnikenheide: begeleiders, beleidsmedewerkers, logistieke medewerkers, administratief en (para)medisch personeel, ouders, cliënten, sociale dienst.
  • Resultaten en verbeteringen

“Hier deel van mogen zijn geeft mij een gevoel van verbondenheid.” – Cliënt

Onze aanpak levert meetbare resultaten én inspireert medewerkers en cliënten.

Enkele voorbeelden van wat al werd aangepakt:

° Elke woning organiseert in het najaar 2024 een reflectieve tafel over verbondenheid.

° Om de verbondenheid met onze families te verhogen werd een aanpassing gedaan aan de woning/leefgroepnieuwsbrieven (waar nodig). Daarnaast werken we een training uit over communicatie met ouders en/of andere familieleden én over zorg voor elkaar.

° We waken erover dat er voldoende momentjes ingepland worden waar de band van de cliënten en hun begeleiders versterkt wordt: een rustig vieruurtje, een spelletje, een activiteit met de hele woongroep…

° Om de band van families met Monnikenheide-Spectrum in zijn geheel te versterken, zijn we gestart met lezingen gekoppeld aan een ontmoetingsmoment. Daarnaast herbekijken we de onthaalprocedure.

° Families waarderen ook onderlinge ontmoetingen. We organiseerden al enkele momenten waarop dit kan.

“Ik had echt het gevoel dat we een verschil aan het maken waren.” – Begeleider

 
Onze toekomst

Deze reflectieve methodiek zal steeds vaker gebruikt worden om stil te staan bij de zorg die we bieden. We blijven streven naar continue verbetering, betrokkenheid en transparantie. Samen bouwen we aan een cultuur van reflectie en groei, zodat we altijd de beste zorg kunnen bieden.

We bouwen samen aan Monnikenheide en dat geeft een geweldig gevoel.” – Medewerker

Meer lezen?

Over het kwaliteitsmodel verscheen het inspiratieboek 'Hoezo, zorg? Kwaliteit in denken en doen', dat nog kan worden besteld bij Emmaüs.

Twee van de auteurs werden geïnterviewd voor Zorgnet-Icuro.

Nieuws

Nieuwsbericht
Zoersel Fashion Week… of was het verbeelding?
Nieuwsbericht
Samen voor Kwaliteitsvolle Zorg
Nieuwsbericht
Inspirerende stage voor Elvyre en Cosme uit Benin
Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide