Kurkatelier

Flesje op? Gooi kurken zeker niet in de vuilnisbak, maar verzamel ze voor het kurkatelier.

Kurkatelier

Als je kurk verzamelt, maak je niet alleen de afvalberg kleiner, maar help je ook de werkers van het kurkatelier aan een zinvolle job. In het kurkatelier zijn ze altijd op zoek naar nieuwe toestroom van kurkenstoppen. En denk je dan aan kurkgranulaat als isolatiemateriaal voor je woning, dan is de cirkel helemaal rond!

Hoe kan je ons helpen?

Je kan als particulier je kurkenstoppen bijhouden en vrienden, familie & kennissen ertoe aansporen om hetzelfde te doen. Verzamelde kurken kan je binnenbrengen in het containerpark, aan het onthaal in Monnikenheide of in de Werkplaats (Antwerpsesteenweg 79+, Malle).

Heb je een bedrijf, zit je in een vereniging, heb je een horecazaak,… en wil je graag je kurk bijdragen? Dan zorgen wij voor een blauwe stoppenton om bij jou te plaatsen. Werknemers, leden en passanten kunnen hun kurk dan deponeren in deze stoppenton. Stoppenton aanvragen: werkplaats.mhs@emmaus.be.

Merk je dat de stoppenton bijna vol is?

  1. Je kan het tonnetje zelf naar het kurkatelier (De Werkplaats, Antwerpsesteenweg 79+, Malle) brengen tijdens de openingsuren:
    • Van maandag tot vrijdag van 10 tot 15.15 uur
    • Woensdag van 10 tot 11.45 uur

  2. Je kan een ophaling aanvragen. Mail naar werkplaats.mhs@emmaus.be, een van onze vrijwilligers zal het tonnetje komen ophalen (dat kan soms wel even duren).

Hoe werkt het kurkatelier?

Vooraan in de Werkplaats staat een grote houten donkerrode bak waarin alle kurken worden verzameld: de bigbags van de containerparken, de dozen kurk van vrijwilligers, kurken uit de verzameltonnen, …

Aan het eerste sorteereiland worden de dikke (champagne, cava, …), de dunne en de portokurken gescheiden. De portokurken worden gestoomd zodat het plastic kapje er makkelijk af kan.

Van de dikke kurken verwijderen we het metalen kapje en de ijzerdraad. De dikke kurken gaan rechtstreeks naar de controleur die kijkt of het allemaal echte kurk is. De metalen kapjes gaan naar verzamelaars die in ruil een gift doen aan Monnikenheide-Spectrum. De ijzerdraad verkopen ze per kilo aan een ijzerhandelaar.

De dunne kurken gaan in de grote houten groene bak. De specialisten van het tweede sorteereiland sorteren op echte kurk en synthetische kurk. Het sorteerwerk is heel belangrijk omdat plastic kurken door de hitte van de messen in de maalmachine kunnen smelten en ook omdat zuivere kurk veel beter isoleert dan kurk met plastic erin.

De synthetische kurken worden opgehaald door het Belgisch Centrum voor Geleidehonden dat ze verkoopt om de opleiding van de geleidehonden te betalen.

Het vermalen levert als eindproduct gemalen kurk op, een ecologisch isolatiemateriaal dat het kurkatelier verkoopt onder de merknaam Recycork. We werken daarvoor samen met de vzw Vlaspit en Ecomat.

Wil je meer informatie over de producten uit onze ateliers?

Stel ons gerust al jouw vragen. We helpen je met plezier verder.

Contacteer ons